maandag 1 mei 2017

1 mei, dag van de arbeid

Bij 1 mei horen de lelietjes-van-dalen, maar ook de achturige werkdag en trots op wat bereikt is om de positie van arbeiders te verbeteren. Bij het eerste congres van de Tweede Internationale in 1889 werd besloten om op 1 mei 1890 een internationale strijddag voor de achturige werkdag te organiseren. Een jaar later werd besloten er een jaarlijkse traditie van te maken. Het is een feest en herdenkingsdag geworden, maar ook een dag om verder te kijken naar welke strijdpunten er voor de 'arbeidersklasse' nog zijn.

Mij viel vandaag een solidariteitsactie op van Bureau Buitenland en een aantal andere redacties, zoals Argos en de Nieuws BV. Ze maakten een foto om solidariteit met hun Turkse collega's te betuigen. "Laat journalisten gewoon hun werk doen," twittert BB.

De FNV roept op om op 1 mei naar Amsterdam te komen om aan iedereen in Nederland te laten horen dat jij ook een Echte baan verdient.

Programma
13.00 uur verzamelen op Jonas Daniƫl Meijerplein, bij de Dokwerker
14.00 uur start mars voor Echte banen naar het Museumplein
15.00-19.00 uur manifestatie op het Museumplein met de Echte Banenparade, infomarkt, de Bewegingenfabriek, livemuziek, speakerscormer en nog veel meer.

Geen opmerkingen: