zaterdag 5 oktober 2024

De ontmoeting

De ontmoeting door Antoon Coolen* is het boekenweekgeschenk voor 1947. Het werk was een keuze uit ingezonden novelles voor een CPNB schrijfwedstrijd. Coolen stuurde zijn werk in onder het motto Ships that pass the night. Het werd anoniem uitgegeven; weer was er een wedstrijd. Ditmaal waren het de lezers die een kaart achter uit het boekje konden inzenden met daarop de vermoede auteur. De naam werd later op de radio bekend gemaakt.**

Dit verhaal speelt tijdens de oorlog. Er is een verzetsgroep. Er zijn geallieerde piloten die in veiligheid moeten worden gebracht. Er zijn nachtelijke arrestaties door de Duitsers. Er is een tribunaal door het verzet. Er zijn ondergrondse schuilplaatsen en onderduikers. Maar er is vooral de ontmoeting tussen een jonge studente medicijnen en een lokale boer. Beide zitten ze in dezelfde verzetsgroep. Hij is onder de indruk van de wereldse vrije vrouw die gewoon met mannen optrekt. Zij kijkt met interesse naar zijn verlegenheid. Zijn echtgenote laat de kinderen bidden om een uitermate nare tegenslag op te lossen. De uitweg die de studente daarvoor koos, is slechts in haar ogen te zien.


De ontmoeting is geschreven zonder veel franje of creatieve vindingen. Het leest als een jongensboek maar ook prettig weg tot het spannende en bloedige einde.

Coolen zat na de oorlog twee jaar in het Bossche tribunaal, gevestigd in Eindhoven. Hij zou er
in 1947 afscheid van nemen, omdat hij zich niet kon vinden in het besluit om 'kleine mensen' te veroordelen slechts op grond van hun NSB-lidmaatschap en industriëlen die economisch collaboreerden buiten vervolging te stellen. De kwestie zou tot debat in de pers leiden. In verband met deze zaak werd het bedrijf DAF genoemd dat volgens de aanklager echter van alle blaam gezuiverd was. Zijn positie in Eindhoven geeft het verzetstribunaal dat hij in de Ontmoeting beschrijft extra gewicht.

In Het Parool werd het werk van Coolen in 1947 met veel waardering besproken. Hij schreef streekromans op niveau, zo zou je de tekst van schrijver, dichter en journalist Max Nord over hem kunnen samenvatten. De schrijver werd in datzelfde jaar vijftig. Het valt op dat in de vele artikelen over hem er vooral lof is voor zijn begrip van de Nederlander, het platteland en voor de kwaliteit van zijn teksten. Maar het is ook niet uit te vlakken dat hij vlak voor het verschijnen van De ontmoeting zijn negenjarig zoontje verloor, dat samen met een vriendje door het ijs zakte.

De
Gazet van Limburg schreef in een zoektocht naar de schrijver van De ontmoeting:

men zou op grond van “de vrij 'knappe vormgeving en van het boeiend eenvoudige deze novelle aan de hand van een vakman geloven. Sober en goed verzorgd is de verteltrant van den schrijver die, al maakt hij nog al eens gebruik van zwevende adjectieven, over het algemeen het juiste woord weet te vinden; een woord overigens dat vaak een diepere klank heeft dan die van het actuele en momentele, en die een groteren geestelijken achtergrond verraadt dan men veelal van debutanten verwachten kan.”
De tekst deed meteen sterk denken aan een novelle uit het geschenk van 1939. Hetzelfde boerenleven; hetzelfde platteland; in een even rechttoe rechtaan tekst. Moeilijk was de wedstrijd om de schrijver te raden dan ook niet.
Duizenden lezers wisten dat Coolen het werk had geschreven. Ruim een derde van de 160.000 inzenders zette zijn naam op de wedstrijdkaart. Het nadeel van de prijsvraag is wel dat veel exemplaren aan de achterkrant geamputeerd zijn. Anderzijds zit er een een mooie ex libris in van architect Sarlemyn uit Amsterdam in mijn exemplaar.

Het werk zelf bevat binnenin de tekening op pagina formaat die klein op de omslag staat.

Noten:
* De hele bundel is te lezen op de website van de Nederlandse Bibliotheek als pdf, txt of epub of als scan. De illustratie zijn van Cuno van den Steene.
**
“Het lezend publiek wordt uitgenodigd den naam van den schrijver te raden en vóór 1 April 1947 bij onze Commissie in te zenden. Na dezen datum zal de naam van de schrijfster of den schrijver worden gepubliceerd. Drie hoofdprijzen van f 100. - elk, waardebonnen voor den aankoop van boeken tot dat bedrag, zomede 50 prijzen in boeken zullen aan de inzenders der juiste oplossing bij loting worden uitgereikt,” zo meldt het ten geleide bij het geschenk. DNBL geeft ook de prijsvraagtekst.
    De radiouitzending wordt gemeld in het Ten geleide bij het volgende geschenk,
Oeroeg,
door Hella S. Haasse.

Geen opmerkingen: