zaterdag 13 mei 2017

Bartelsluis (Dichtgegooide sluisjes)

Een conflict tussen bestuur en handel, daaruit is de naam Bartelsluis voortgekomen. De Westersluis verbond Westerveer- en de Enge Wormerringsloot met de Zaan.

In 1734 besluit de burgemeester van Wormer dat de stenen sluis die de houten voorganger uit 1638 gaat vervangen ondieper wordt. Beschuitvaarders uit Wormer zijn het er niet mee eens. De burgemeester, zal uit waterbouwkundig oogpunt gelijk hebben gehad, maar hij haalt zich de spot op de hals door een gevelsteen in de sluismuur te laten beitelen die zoveel eigenwaan uitstraalt dat van heinde en verre men er naar komt kijken (zie voor tekst en spotdichten als reactie erop dit artikel).

Bartel, de herbergier van het veerhuis, heeft baat bij al die bezoekers en al snel heet de sluis geen Wester, maar Bartelsluis volgens de wiki erover. Bartel en dus niet burgemeester Appel gaf de sluis zijn naam, constateert de Zaanwiki.

De Bartelsuis werd begin jaren zeventig in de vorige eeuw gedempt,” staat in een zeer uitgebreid artikel (pdf) over het sluiswezen van de Zaanstreek en papierfabriek Van Gelder, waarin de Bartelsluis een belangrijke rol speelt. Daarmee is het verhaal niet afgelopen. De ontmantelde sluis is nu een tuin geworden.

Geen opmerkingen: