zaterdag 20 mei 2017

Grutto, gruttohttps://www.sovon.nl/nl/content/helpmee/sponsor-de-grutto
Hij zit op een paaltje. Hij wandelt door het gras of jaagt indringers weg. Hij roept zijn eigen naam met verve: grutto, grutto. Het is een prachtvogel. We hebben hem zelfs tot nationale trots gekozen. De Engelsen de roodborst, wij de 'koning van de weide'.

Net boven Amsterdam zitten flinke populaties in het Zaanse en in Waterland. Maar ook daar moet hij het hebben van goed weide- en waterstandbeheer. Tegen de commerciƫle landbouw kan de grutto niet op.

In 1975 waren er nog 120.000 Nederlandse broedparen. In 2002 nog 46.000. De daling gaat nog steeds door. Vorig jaar werden 4.000 jongen geteld, terwijl er 11.000 nodig zijn om de stand op peil te houden.

De nationale vogel moet wijken voor hooi en kuilvoer en nog meer melk.

Het kan ook anders. Een ondernemer kocht 16 hectare uit handen van een boer zonder oog voor de vogel. Nu zorgt Staatsbosbeheer dertig jaar voor die grond. Of de afzwaaiende Friso de Zeeuw; hij krijgt niet alleen een feestje in het Cobra Museum bij zijn pensionering, maar ook een check ter waarde van € 5.000 die naar waterpompen gaat om het leefgebied van de grutto in Waterland te waarborgen.

Het goede nieuws: boven weides die wel met oog voor de vogel worden beheerd, hoor je het blij makende grutto grutto.

Geen opmerkingen: