zondag 25 juni 2017

Bokito's op bierfiets


De vrienden helpen de bruidegom bij het 'uitzuipen' uit zijn celibataire leven, de vriendinnen begeleiden de bruid naar de ontmaagding. Ziedaar de basisingredienten van de merkwaardige folklore die de laatste jaren, in Antwerpen maar ook in Breda, in toenemende mate populair wordt.”

Dat is wat Peter Schouten op 25 februari 1995 in De Stem schreef. Het is de eerste keer dat een Nederlandse krant het woord voor het verschijnsel gebruikt. Je zou bijna vergeten dat het ooit eens begon.

Inmiddels is het 'normaal' geworden om pruiken, malle kleren, luid zingend door de straten te trekken. Uiteindelijk lijkt alles dat te worden. “O ja vrijgezellenfeest,” schokschouder je als je er een tegenkomt.

Ook de bierfiets is niet meer weg te denken uit het straatbeeld. De eerste kom ik onder het ironisch bedoelde kopje Zomergenot tegen in Het Parool van 24 juni 1995. De eerste die gisteren door de straat kwam, deed het niet eens op eigen trapvermogen. De tweede met fraai zingende Fransen wel.

Even leek het erop alsof de fiets zijn langste tijd gehad had. Maar als de bestuurder nuchter het stuur bedient, de fiets smaller dan 1,50 meter is of met vergunning, dan kan het weer. De rest mag zich klem zuipen. Bokito's in een fietscafé noemde Yasmina Aboutaleb de bereiders (Parool 16/12/16).

Geen opmerkingen: