zondag 6 oktober 2019

Spannend

Grote stinkzwam


Slijmzwam
Drie reeën in de regen, ze liepen langzaam weg (geen foto). Miljoenen paddenstoelen staan glimmend langs het pad, rood-met-witte-stippen springt eruit. Morgen wel foto's als het niet regent.

Wakker gemaakt door spechten (wel foto) en onderweg – van een man die net zwammen en paddenstoelen had gezocht – les over de slijmzwam die geen zwam zijn, maar een zich van alle levensvormen onderscheidend organisme (trefwoorden: myxamoevben, myxomonaden, plamodium), een plasmamassa die zich kruipend voedt met micro-organismen, bacteriën, schimmelsporen en zwamdraden (hyfen). Spannend.

Slijmzwam
Grote Sponszwam

Trespasser zwam

Rechte Koraalzwam

Gele Knotszwam
Grote sponszwam

4 opmerkingen:

Ron Roelandt zei

Die slijmzwam is schitterend!

martin zei

De slijmzwam staat op twee foto's; het zijn de bolletjes in wijnrood en oranje. De bovenste foto is van het begin van de Grote Stinkzwam. Had er toch de namen bij moeten zetten.

Ron Roelandt zei

Weer wat geleerd. Veel leuker zo. De grote stinkzwam is overigens net een ei in een jasje (er is hier een gerecht dat echt zo heet).

martin zei

Ik zie de reactie nu pas. Je hebt in Nederland het verstopte ei. Dat is een ei verpakt in gehakt. Het uovo in giacca e cravatta ziet er dan toch net wat eleganter uit.