woensdag 23 oktober 2019

Wonderlijk verlengstuk van het kijken

Wat er vandaag van foto's komt, weet ik nog niet. Ik fiets samen met een vriend naar het strand en moet bovendien een beetje opschieten om op tijd thuis zijn om te koken voor mijn vriendin die gaat vergaderen. Laat ik een fotoloos blog voor zijn met een stuk of wat '23 oktobers' van de afgelopen jaren.

Over foto's gesproken een van vorige week vroeg om uitleg. Hij was van zeer dichtbij genomen en dat gaf een vreemd beeld. Ook op grote afstand zie je met een lens meer en anders. Als de foto er is dan stelt deze je ook in staat dingen te zien die je ter plekke misschien niet zag. Fotografie is een wonderlijk verlengstuk van het kijken.


***

Iemand meende dat er zoveel 'tegen' in mijn houding zit. Dat is inderdaad zo, meer dan bij veel andere mensen. Iemand anders plaatste een Indonesische tekst op mijn Facebookpagina die begon met een variatie op het woord 'hidup'. Dat betekent 'leve'. Leve de goede zaak is geen eenduidige kwestie van voor of tegen. Het is wat zich laat samenvatten in mijn variatie op een bekend motto (dat geënt lijkt op de aansporing van Paulus in 1Tessalonicenzen 5:21, een Christelijke opvoeding laat zijn kennelijk sporen na):
"Bestrijd het slechte, behoud het goede en beijver het betere."
Altijd voor, altijd positief zijn, altijd het goede willen zien, leidt niet naar het strand van een mooiere wereld, het leidt tot blindheid. 

***

Het is droog en de zon schijnt. Een goede dag om te fietsen nadat ik de afgelopen vier weken telkens regen had. Bij het zoeken naar de foto's voor dit blog  zag ik dat ik in 2010 een dag eerder ook al met dezelfde vriend fietste. We bezochten de molen waar zijn moeder opgroeide. Voor beide ligt er een flink leven tussen 22 oktober 2010 en 23 oktober 2019. We stoppen om te luisteren naar de burlende damherten en ik voor wat foto's.
23 oktober 2016

23 oktober 2014
23 oktober 2012

23 oktober 2012


drie onder 23 oktober 2019.


Iedere woensdagmiddag fiets ik naar het strand, neem een duik en fiets weer terug. Op Facebook plaats ik later vrijwel altijd een aantal foto's. Eén of meer daarvan plaats ik hier. Steeds vaker schrijf ik mijn tekst (gedeeltelijk) al voor die tocht en voeg er achteraf nog wat zinnen en/of gedachten aan toe.

2 opmerkingen:

Ron Roelandt zei

Fotograferen, een verlengstuk van het kijken. Zo had ik het nog niet bekeken. Ik hield het er tot nu altijd op dat ik anders keek als ik een fototoestel bij de hand heb, maar een verlengstuk is waarschijnlijk wel juister.

martin zei

De mens raakt steeds meer gekoppeld aan en verweven met technologie en de fotografen doen daar (creatief en blij) aan mee.