woensdag 25 november 2020

ToekomstHet is een geweldige actie van de Koreaanse vredesactivisten om binnen bij een militaire beurs te protesteren tegen wapenexporten naar Jemen, Indonesië en tegen het gebruik van de Zuid-Koreaanse anti tank raket Hyeongung van Samsung en LIG ​​Nex1 in de oorlog om Nagorno-Karabach.Moet ik daarom nog meer willen. Bijvoorbeeld aandacht voor de Koreaanse samenwerking met de Turkse defensie-industrie en leveringen aan Egypte? Nee niet perse. Het wel goed te weten dat ook in Korea mensen oog hebben voor het geweld en leed dat veroorzaakt wordt door geëxporteerde wapens.

Voor meer informatie (Engelstalig) zie: hier.

 
***

Er staat een damhert. Het wacht niet op 'n foto. Ernaast ligt een helemaal kaalgeschraapt gebied. Er wordt niet meer gewerkt.

Iets verderop is een nieuw project begonnen. Een paar jaar geleden was men hier ook al bezig. Rakelen noemde men het destijds. Er zijn weer talloze machines. Het duin is vandaag sowieso vol auto's, busjes, en trekkers.

Om het gevecht tegen de BIERKAAI met recht en rede in hoofdletters te schrijven, zie ik een witte streep in de lucht, witte rook van de hoogovens en hoor de auto's razen op het circuit van Zandvoort. In de lucht roept een roofvogel om ons beneden op te schrikken..

Misschien tegen beter weten in probeert men te redden wat te redden valt. In de hoop op minder neerslag in de toekomst van mineralen die de bodem bemesten en alles wat van schraal houdt verjagen.

***

Deze week hoorde ik de muziek van Luciano Berio. Hij is een Italiaans componist uit de 20e eeuw (1925 – 2003).

Het eerste dat ik opzocht was de Sequenza XIII voor acordeon door Maciej Frąckiewicz (die ik hoorde op de radio). Vervolgens kwam Sequenza XII voor fagot door Pascal Gallois, de Sequenza X voor trompet en piano gespeeld door trompetist Håkan Hardenberger. Het zijn onder andere de Sequenza's warmee hij bekend is geworden.

Toch hoorde ik inmiddels ook meer conventionele muziek de hem. Gangbarder muziek van hem zoals Rendering gebaseerd op muziek van Schubert en voor het eerst uitgevoerd in het Concertgebouw in Amsterdam. Berio begon zijn werk als componist geïnspireerd door Tjaikovsky, maar vond een eigen experimentele weg o.a. in gesproken woord en elektronica.

Zijn leerlingen door de jaren heen is groot en daaronder bekende namen, zoals Louis Andriessen, Steve Reich, en Phil Lesh van the Grateful Dead.

Hij was 14 jaar getrouwd met de bekende sopraan Cathy Berberian, voor wie hij een aantal stukken componeerde, waaronder de Sequenza III. Hier uitgevoerd door Laura Catrani, maar er is ook een uitvoering door Berberian te vinden op YouTube.Iedere woensdagmiddag fiets ik naar het strand, neem een duik en fiets weer terug. Op Facebook plaats ik later vrijwel altijd een aantal foto's. Eén of meer daarvan plaats ik hier. Steeds vaker schrijf ik mijn tekst (gedeeltelijk) al voor die tocht en voeg er achteraf nog wat zinnen en/of gedachten aan toe.

Geen opmerkingen: