dinsdag 16 januari 2024

12 portretten van Nederlandse auteurs

Geschenk 1934, Inhoudende 12 portretten van Nederlandse auteurs, zo luidt zakelijke titel van het boekenweekgeschenk uit dat jaar. De portretten zijn gedrukt op ansichtkaarten, op de achterzijde staan geboortedatum, -plaats, wat andere basisgegevens en een lijstje met publicaties (een mooie aansporing om verder te lezen).

Dit geschenk is wel vrij zeldzaam en duur. Er is zelfs een herdruk van gemaakt in 1995. Het is een wat magere variant op het geschenk van 1933 dat is samengesteld door de hier opduikende C.J. Kelk. ook in dat jaar mooie foto's van schrijvers, maar wel met begeleidende teksten. Veel meer valt er niet over het geschenk van 1934 te zeggen.

Hoewel in NRC-Handelsblad stond in een artikel getiteld 'Altijd gedoe met die Boekenweek' dit over het geschenk: “Al in 1934 klonk de klacht dat het geschenk nietszeggend was. Het boekje met auteursfoto’s was te ‘nihil’ en vooral geschikt voor ‘bakvischjes, die filmfoto’s verzamelen’. Anderen zagen er juist een poging in een breder publiek te bereiken, het bioscooppubliek dat nu naar de boekhandel werd gelokt.” De plaatjes zouden in de toekomst gewild zijn en worden nog regelmatig genoemd als het over de betreffende schrijvers gaat. 

Klik op de illustraties voor een grotere versie

De geportreteerde schrijvers zijn:

Eva Raedt-de Canter (pseudoniem van A.E.J. De Mooy)

Antoon Coolen

Fré Domisse

Anthonie Donker (pseudoniem van Dr. N.A. Donkersloot)

A. den Doolaard (pseudoniem van C. Spoelstra Jr.)

Johan Fabricius

C.J. Kelk

Diet Kramer

M.H. Székely-Lulofs

Leo Ott

G. van Nes-Uilkens

A. Viruly


Geen opmerkingen: