zaterdag 30 december 2017
Vacumeren
“Nee ik
heb er nog maar één. Je bent net te laat. Een mevrouw kocht er zojuist
twaalf,” zegt de poelier op de markt. Dan wordt het voorverpakt bij
AH. Eerst kan ik ze niet vinden in de lange wand met vlees en vis,
maar dan zie ik de dozen. De
eendenborsten zijn per stuk verpakt, zo'n € 4,50 elk. Volgend jaar maar zelf bestellen bij een
kooiker. Er zit er een op Ruigoord.
Naast de eend ligt
fazant. Je ziet ze lopen rond je huisje op de Wadden. Maar eten doen
we ze te weinig. Die vogels zitten met vier stukjes in een doos, voor een schijntje, €
7,50. Met stoofpeertjes, gieser wildeman, de echte. En alah laat ik wild doen, die eend gewoon
erbij. Er zijn al gesneden sinaasappelpartjes. Zin in.
Wat
heb je verder nodig dan liefde, een mooi huis, goeie buren, wat
uitzicht, een paar vakanties in een jaar en fijn koken in pannen met
koperen bodem. Ook net mijn eigen waterbad aangeschaft
en een tafelsealer en vacuümmachine om gerechten te vacumeren en
sous-vide te garen. Kan je een ei precies goed krijgen, maar vlees en
vis ook.
Oesters
die zijn er voor mindernacht bij de champagne. Een kistje besteld in
Bretagne. Vanmorgen zijn ze geoogst. Vers dat is goed. Beetje peper
en limoen, daar behaalt een kok geen eer aan. Die eer is geheel voor
de kweker en de oesters zelf. Goed voor de liefde, dat wel. Wat heb
je verder nodig!
***
***
Nee zo gaat het bij mij niet (voor wie dat dacht), maar ik kon me net bij het wéér feesteten kopen goed voorstellen hoe verleidelijk het is om ieder weekeinde de mooiste gerechten op tafel te zetten. Er zijn wat redenen om terughoudender te zijn.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten