woensdag 10 oktober 2018

Zomergenot in oktober

Er zijn mensen die hebben omtrent 30 september de zomerkleding in de kast gehangen en de winterkleren eruit gehaald. Jammer want het was vandaag ruim 20 graden.

Gisteren las ik een degelijk artikelover de aanpak van het klimaatprobleem door Robert Pollin: “Als basis voor actie hoeven we alleen maar te begrijpen dat er een voor de hand liggende mogelijkheid is dat het leven op aarde, zoals wij het kennen, op het spel staat.”

Volgens Pollin zet economisch krimpen geen
zoden aan de dijk. 10 % krimp zou precies tot 10 % minder CO2 uitstoot leiden; van 32 naar 29 miljard ton. En dat is lang niet voldoende. We moeten naar 20 miljard ton in 2040

Bouw het gebruik van fossiele brandstoffen zo snel mogelijk af, is zijn dringende boodschap, maar investeer vooral 1,5 tot 2 % van het wereldwijde bruto nationaal product in schone energie. Daar moet een klimaatfonds voor komen. Als het investeren verstandig gebeurt is dat voldoende om de klimaatdoelen te halen.

Het artikel is overtuigend geschreven, maar wat ik in de 21 pagina's mistte was het problematiseren van het gebruik van fossiele brandstoffen voor activiteiten die moeilijk op andere energiebronnen kunnen functioneren, zoals vliegtuigen. Maar misschien zou dat alleen maar van de hoofdlijn afleiden: investeer in schone energie en neem afscheid van de vuile.

Voor het artikel dat Stop Wapenhandel gisteren publiceerde, las ik een blad van de Pakistaanse marine, daarin een opmerking van een hoge
marine officier. Sohail Ahmad Azmie stelt:
“With over 60 people dead in Karachi, when a heatwave swept across the city a few days ago, we should know that the greatest enemy of our survival is none other than the climate change. The sooner we acknowledge this unequivocal reality the better it would be for us to combat this enemy.”
Aan het strand was het niet al te druk. De mensen die er waren, genoten van de warme dag. Dat moet ook kunnen: even het verstand op 0 en het genot op 10.

Iedere woensdagmiddag fiets ik naar het strand, neem een duik en fiets weer terug. Op Facebook plaats ik later vrijwel altijd een aantal foto's. Eén of meer daarvan plaats ik hier.

Geen opmerkingen: