woensdag 25 augustus 2021

Waarom?


Heel stoer zei ik vorige week tegen iemand dat ze het zich niet zo aan moet trekken. Dat ze rottigheid op grotere abstracte afstand moet zetten: Afghanistan, vluchtelingen, klimaat. Het is anders wat veel.

De volgende ochtend las ik dat Duitse klimaatwetenschappers aanwijzingen hebben dat de golfstroom, een oceaancirculatiesysteem, dreigt stil te vallen. Soms denk ik wel eens dat een deel van de mensen de op ons, mijn kinderen, afkomende ramp zullen overleven. De mensen met de middelen. Dat ze daarom winst boven leven stellen.

Soms zie je al een aarde zonder menselijk leven opdoemen. Dan kan ze weer doen, waar ze goed in is, zichzelf met grootse schema's -- gedachteloos -- nog miljarden jaren op de been houden en dan houdt ook dat op.

***
Sorry mensen van Op1: het lukt me niet. Er is een gast met betraande ogen, overmand door emoties en een nacht doorwerken om haar collega's in Afghanistan het land uit te krijgen, en ze heeft een verhaal dat je niet zo vaak hoort. Het was Bette Dam die eerder moedig het hele land doorreisde, geen embedded papegaai maar met recht een onderzoeksjournaliste. Ze moet opschieten met haar uitleg over de Taliban en waarom we met open blik naar de orthodoxe groep moeten kijken in het belang van Afghanistan, en van de mensen die er al bijna vijftig jaar onder oorlog leven. Ze moet opschieten want het is tijd voor neuken, uit de broek bungelende penissen, voor een man die ook zijn aandacht verdient, omdat hij ooit een van de Lullo's was. Zal best zo zijn, maar ik trok het niet. Het was net een beetje teveel de show must go on. Misschien ben ik te puriteins.

***
Ergernis van een geheel andere en veel kleinere orde. Er brak een pootje van mijn baardtrimmerkam. Niet te repareren. Zoeken naar een nieuwe, anders is straks het hele apparaat niet meer te gebruiken. Gevonden. Met verzendkosten ruim € 20. Maar eerder tijdens de zoektocht kwam ik er een tegen bij de producent met een ander typenummer, maar leek volledig gelijk. Inclusief verzending een tientje, nam er voor vijf euro extra maar gelijk twee. Je weet nooit. Tot mijn verbazing kwam het ding uit Dobra Strykow dat ligt in centraal Polen. Dat is blijkbaar goedkoper. Besloot hem niet terug te sturen als hij niet zou passen. Voetafdruk, snap je. Niet nodig, inderdaad precies dezelfde. Waarom Philips dat niet vermeldt?


***
Goed dat je op de fiets niets kunt schrijven; als je hard gaat zelfs niet denken. Wel zag ik een duinvallei verderop – van het strand gezien – ook parnassia staan, voor 't eerst. Eerder schreef ik dat het een slecht jaar voor de delicate witte bloem was. De regen heeft het blijkbaar goed gedaan.***
Het lied Hej hej sem mladej (Hey hey, I'm young) door de Tsjechische underground band Psí vojáci komt uit een optreden dat op YouTube staat als Russische (sic!) mystieke pop. Het doet me in de verte denken aan Nick Cave. De punk invloeden zijn ook goed te horen in de grove uithalen die er in zitten en door de no future tekst van het lied. Om kennis te maken met meer van deze muziek, hoef je niet meer te doen dan naar de The best of te luisteren. Voor mij een aangename kennismaking. Hoe meer ik hoor, hoe aardiger ik het ga vinden.Iedere woensdagmiddag fiets ik naar het strand, neem een duik en fiets weer terug. Op Facebook plaats ik later vrijwel altijd een aantal foto's. Eén of meer daarvan plaats ik hier. Steeds vaker schrijf ik mijn tekst (gedeeltelijk) al voor die tocht en voeg er achteraf nog wat zinnen en/of gedachten aan toe.
2 opmerkingen:

Rondetijd zei

Een bijzondere muzikale vondst. Je link werkte niet, maar ik ben op zoek gegaan.
De baardtrimmerkam is een mooi woord en bijna een wereldreis waardig. Een bijzondere wereld.

martin zei

De ontdekkingreis achter het buro, muzikale vondsten vanuit Midden-Europa en een beloftevol verleden, de zoektocht naar onderdelen op het scherm met woorden die je nog niet kende, maar wel opleveren wat je nodig hebt. Als iets de globalisering van de afgelopen decennia blijvend maakt is het wel het cyberdomein, ten goede en ten kwade.