zaterdag 6 juli 2024

1 – Amsterdam – Vollenhove (010724): Je zou wel gek zijn

Aan het strandje bij de Ketelbrug, aan de Noordoostpolderkant, liggen geen mensen. Er zwom er zelfs geen een. Er stonden ganzen alsof het niet de maand is dat mensen er koelte zoeken.

Zelf trapte ik lekker door naar een gebied waar ik al lang niet meer geweest was. Langs het water gaan is altijd fijn. Eerst het Marker- en IJsselmeer, daarna het Ketel- en Zwartemeer en toen was ik er bijna. Onderweg kwam ik langs de wegwijzers naar Schokland, ook een plek om heen te gaan. Veel Nederlandser krijg je het niet; land zichtbaar gewonnen op water. De haven is er nog, als herinnering midden tussen de akkers.

Het is vandaag de dag dat wordt herdacht dat de ketens zijn verbroken. Er is nogal wat stennis over, moet dat nu, 't is zo lang geleden, en meer van die argumenten die geen andere bedoeling hebben dan om Ketikoti te smoren.

Het lijkt me voor de ontwikkeling van Nederland in een internationale context een van de belangrijkste stappen, nog ingrijpender dan de bekende kinderwet van Van Houten, of de invoering actief en passief vrouwenkiesrecht. Je zou wel gek zijn dat niet te herdenken.

Ondertussen bereikte ik een mooie camping.




2 opmerkingen:

Jan de Stripman zei

Het is een grote schade die de moderne Nederlander best eens per jaar ingepeperd mag worden. En laten we de beschamende details niet vergeten: toen de slavernij werd afgeschaft kregen de slavenhouders geld ter compensatie. De voormalige slaven kregen niets, die moesten zelfs nog jarenlang op de plantage blijven werken.

Daar is de toeslagenaffaire kinderspel bij.

martin zei

Daarom had ik hier eerst die foto van Amen geplaatst. Maar daar kwam ik pas de volgende dag.