dinsdag 17 januari 2017

Dag te laat

Deze foto had ik eigenlijk gisteren moeten plaatsen. Toen was het Blue Monday; de meest depressieve dag van het jaar. Voor het onderbouwen van dat neerslachtige gegeven is er een formule geschreven door de Britse psycholoog Cliff Arnall.

Hierin is W een maat voor het weer, D voor de schulden, d voor het maandelijkse salaris, T voor hoelang geleden het kerst was, Q staat voor hoe goed men nog de goede voornemens volhoudt, M voor het motivatieniveau en Na voor het gevoel om actie te ondernemen. Er wordt niet aangegeven wat de eenheden van de variabelen zijn.

Maar ik had Blauwe Maandag helemaal gemist. Gelukkig wordt zo'n dag wel aangegrepen door Eva Jinek in haar avondshow en dan weet ik ook meteen dat er het Depressie Gala is met tal van sterren, de Minister van Volksgezondheid en een entree van € 25 en dat ook nog eens bij mij in de buurt.

Het is wel jammer dat er meer dan sterke vermoedens zijn dat de formule meer te maken heeft met marketing van het bedrijf Sky Travel dan met wetenschap. Arnall is een charletan en zijn eigen universiteit distantieerde zich van het onderzoek. Maar daar moet je langskijken, want zo'n gala en dag moeten depressie aankaarten en blauwe maandag is een mooie aanleiding.

Geen opmerkingen: