donderdag 6 april 2017

Klimaatbeleid.

Je kan je op verschillende manieren verzekeren tegen de gevolgen van klimaatbeleid. Hier in de Beemster (3 ½ meter onder zeeniveau) niet ver van de Noordzee vandaan, gebeurt het wel heel creatief; vijver met gereed zeiljacht. Van de pagina van de website van de toezichthouder op verzekeringen in de staat Washington haal ik de volgende tekst:

Er is steeds meer bewijs dat de verslechtering van het klimaat droogte en extreme weersomstandigheden zal veroorzaken zoals zware regenval, orkanen, tornado's en overstromingen.

Natuurrampen kunnen huizen, auto's, bedrijven en gewassen vernietigen. Dit leidt tot een toename van het aantal en de ernst van verzekeringsclaims.

Als gevolg daarvan zijn verzekeraars in sommige delen van het land gestopt met het aanbieden van bepaalde soorten verzekeringen en veel verzekeraars hebben de aard van de dekking die ze bieden beperkt. Dit heeft ook geleid tot hogere verzekeringspremies die vaak onbetaalbaar zijn voor de consument. Als gevolg hiervan nemen consumenten een verzekering die onvoldoende dekking geeft voor hun behoeften. Anderen kopen helemaal geen verzekering.

Klimaatverandering heeft niet alleen gevolgen voor de inboedel- en ongevallenverzekeringen. Ook is sprake van invloed op de gezondheid van consumenten. Slechte luchtkwaliteit kan leiden tot een toename van het aantal mensen met astma. Ook dit kan leiden tot een toename van claims (op de ziektekostenverzekering).

Het misverstand bestaat dat het bij klimaatverandering om een algemene toename van de temperatuur gaat. Het gaat echter om de gemiddelde temperatuur. We moeten nog afwachten of de warme golfstroom - die de winters op onze breedtegraad (een stuk boven Quebec in Canada) relatief mild maakt - wel onze kant op blijft komen. Persoonlijk vind ik het al koud genoeg in de winter. 

Met zo'n zeilboot in je tuin houd je niet alleen droge voeten, je kan ook lekkerder temperaturen opzoeken. Moet je wel vertrekken voordat er ijs ligt. Dus meteen als het duin het begeeft en de dijken breken. Overigens zullen die in het rijke Nederland niet de eerste zijn die het begeven.

Geen opmerkingen: